נושא: סיפורי מייסדים - 1939- 1933

סיפורי מייסדים – פייט לאה ומנדל
(כפי שהועבר ע"י בני המשפחה)

מנדל פייט נולד בשנת 1915 בעיירה פשבורסק שבפולין, בן למשפחה יהודית ענפה בת 11 נפשות.
בשנת 1930 בהיותו כבן 15, נשלח על ידי הוריו לדודו שהתגורר אז בגרמניה על מנת ללמוד שם את מקצוע תכנון גנים. הוא מותיר מאחור את משפחתו, מבלי לדעת כי זו תהיה לו הפעם האחרונה לראות את רובם בחיים או את ביתו בפולין. רוב משפחתו נספתה ע"י הנאצים בשואה במלחמת העולם השנייה.

בשנת 1936 לאחר שהוא מסיים את לימודיו, הוא מצטרף לקבוצת צעירים יהודים ופעילים ציוניים וביחד כקבוצה הם עולים כולם ארצה. עם הגעתם לארץ ישראל, הם מצטרפים לקבוצת צעירים אחרת מפולניה שקדמה להם בעלייתה ומקימים את קיבוץ אושה. שם הוא לומד את השפה העברית ומתערה בנעשה בארץ.

כעבור תקופה קצרה מתוודע מנדל ללאה לבית דוידוביץ, היא ומשפחתה עלו ארצה מרומניה כמה שנים קודם לכן.
בשנת 1938 הם נישאים ומחליטים לעבור להתגורר בקרית מוצקין.
לפרנסת המשפחה, מחליט מנדל להביא לידי מימוש את מקצוע הגננות אותו רכש בגרמניה, מקים משתלה בחצר הבית ומתחיל לעבוד כגנן הקריה. היו אלה ימי ראשית הקריה, רובם ככולם של הבתים החדשים שנבנו היו בתים בודדים צמודי קרקע. היה זה רק טבעי שמקום שכזה, תוקמנה גינות פרטיות וציבוריות רבות שיצריכו טיפול ויטופחו לאורך שנים. לשם כך כמובן, יהיו כולם זקוקים לגנן מדופלם.

בינתיים מתחוללת באירופה מלחמת העולם השניה ואיתה שואת העם היהודי. כל משפחתו של מנדל נספתה בשואה. למעט אח אחד שהיגר לארה"ב ואחותו פלה שמספיקה להימלט ולעלות ארצה ונקלטת בביתו.

בשנת 1945 רוכש מנדל חלקת אדמה ברחוב הקיצוני של הקריה דאז, רחוב יעל. מקים את ביתו ומפתח בחצר משתלה גדולה, עליה יישען עד סוף ימיו, כל עסק הגננות שהקים.

מנדל היה פעיל גם בהגנת הישוב בימים ראשונים של טרם מדינה, במלחמת השחרור ומלחמת סיני.
בהיותו חבר מפלגת הציונים הכלליים ששלטה אז בקריה, היה מקורב מאוד למי שכיהן שנים רבות כראש המועצה, אריה לייב גרושקביץ.

אובדן המשפחה הותיר אותו פגוע וגם בריאותו נפגעה קשות, מנדל נפטר בשנת 1958 והוא בן 43 שנים בלבד.

המשפחה שהקים כאן בארץ הייתה נחמתו היחידה.
המשפחה ממשיכה להתגורר בבית שהקים במו ידיו ברחוב יעל, שעם השנים היה מבית קיצוני ומרוחק, לבית במרכז הקריה שגדלה, התפתחה ויפתה.

חלק מהגנים אותם שתל ברחבי הקריה, נשארו ימים רבים אחריו ועדיין קיימים ופורחים ומוסיפים נוי ויופי לקריה. מנדל תמיד ייזכר כמי שהיה הגנן של הקריה.