פיקוח על מוצרים מן החי
השירות הווטרינרי עורך ביקורות בעסקים שמייצרים, מחזיקים ומוכרים מוצרי מזון מן החי (בשר, ביצים, עופות ודגים) באטליזים, בבתי האוכל, אולמות שמחה, מפעלים, מסעדות, מוסדות, מפעלי הסעדה (קייטרינג), מינימרקטים, מכולות ומעדניות.
בביקורת מושם דגש :
- על שמירת כללי תברואה נאותים לאחסנת מוצרי בשר לסוגיו השונים. בדיקת אמצעי קירור בהתאם לסוג המוצר (מצונן/ קפוא) סימון המוצר, תאריך תפוגת המוצר, האם המוצר ראוי למאכל.
- יעוץ, הסברה והדרכה תוך שאיפה מתמדת לשיפור המצב בעסק.
- טיפול מידי בתלונות הציבור על מוצרי מזון מן החי החשודים כמקולקלים (בשר קפוא מופשר, פג תוקף, לא מסומן, ריח רע וכו') בכל חשד נא לפנות בדחיפות למחלקה הווטרינרית או למוקד העירוני.
- יש לשמור עד כמה שניתן את המוצר החשוד אריזתו וחשבונית קניה.
- באם מתגלים מוצרים מן החי שאינם ראויים למאכל אדם הם מושמדים במקום ע"י הרופא הווטרינרי העירוני, ועלולים להינקט צעדים משפטיים וקנסות לבעל העסק.
מדריך לצרכנות נכונה - בטיחות מזון מן החי
אחת מהמטרות של שירות הווטרינרי העירוני היא שמירת בריאות הציבור, מזון מן החי מהווה פוטנציאל להעברת מחלות באם הוא לא מאוחסן, ומטופל כיאות. להלן הנחיות בסיסיות בדבר קניה, טיפול ואחסון של מוצרים מן החי:
רישיון עסק:
כל עסק המוכר מזון חייב ברישיון עסק- דבר המעיד כי הוא תחת פיקוח וקיבל היתר לעסוק במכירתם של מוצרי מזון מאת הרשויות. הרישיון חייב להיות בתוקף.
אפשר לבקש מבעל העסק או המוכר לראות את הרישיון.
בעת הקניה:
יש לקנות עופותבשרדגים ומוצריהם אך ורק כשהם בקירור, מצוננים או קפואים, בהתאם לסוג המוצר. הוראות אחסנה בקירור מצוינים על גבי כל מוצר.
תאריכי תפוגה :
יש לבדוק תאריך תפוגה על גבי האריזה של כל מוצר. מוצר שאין לו תאריך תפוגה או שהתאריך פג תוקף-לא ראוי למאכל.
לדוגמא:
- עופות- תוקף של עופות טריים הוא 5 ימים (על עופות שלמים ישנה תווית עם התאריכים), תוקף של עופות קפואים שנה מיום הייצור.
- בשר טחון קפוא,המבורגר, קבב – 60 יום.
בשר טחון:
דרשו מהקצב לטחון לכם את הבשר לנגד עינכם בלבד, אין לרכוש בשר טחון מראש.
אל תתביישו להריח את המוצר לפני הקניה, ריח חשוד מעיד על קלקול ואין לצרוך אותו.
דגים:
בעת קניית דגים מצוננים יש לוודא כי הדגים מכוסים בפתיתי קרח. העיניים של הדג חייבות להיות שקופות (לא עכורים), ובולטות (לא שקוע), הזימים חייבים להיות בצבע ארגמן (בין אדום לוורוד), נקיים ללא הדבקויות ללא ריר, וללא ריח רע. לאחר לחיצה עם האצבע על הדג, מקום הלחיצה חוזר מיד לצורתו המקומית.
יש לרכוש דגים חיים ומצוננים רק לאחר ניקוי של המוכר.
דבש:
בּוֹטוּליזם (Botulism) (נקנקת) היא הרעלה הנגרמת על ידי רעלנים שמייצר החיידק קלוסטרידיום בוטולינום (Clostridium Botulinum). בוטוליזם של תינוקות נגרם על ידי צריכת נבגים של החיידק העלולים להמצא בדבש, שגדלים לאחר מכן במעיים ומשחררים רעלנים. הרעלה זאת נפוצה יותר אצל תינוקות עד גיל שנה. לכן רצוי להימנע מלתת דבש ומוצרים המכילים דבש לתינוקות עד גיל שנה.
ביצים:
- ביצה שלא טופלה כראוי עלולה לגרום למחלות קשות, חיידק הסלמונלה עלול להימצא על קליפת הביצה או בתוכה ולגרום למגוון רב של סימפטומים-הרעלות מזון שמתבטאות בהקאות, חום, שלשולים ועוד, רגישים לחיידק בייחוד תינוקות, קשישים ובעלי מערכת חיסון ירודה.
- התפתחות החיידק תלויה בטמפרטורה, בזמן ובתנאי האחסנה.
- יש לקנות רק בחנויות ממוזגות, יש לוודא שעל האריזה יש סימון הכולל את שם תחנת המיון כתובתה ותאריך אחרון לשיווק, על הביצה יש סימון שם החברה, תאריכי שיווק ופג תוקף. אין לקנות ביצים בשווקים פתוחים ללא מיזוג, אין לקנות ביצים ללא סימון, אין לקנות ביצים סדוקות/שבורות.
בעת הטיפול במטבח:
- הפשרה של עופות/בשר תעשה רק במקרר. כדאי לתכנן מראש מתי נבשל אותם מכיוון שלוקח בערך 1-2 ימים למוצר להפשיר-תלוי בגודל הנתח. לאחר ההפשרה חובה לבשל את המוצר ואסור בשום פנים ואופן להקפיא אותו שנית.
- רצוי לטפל בעוף על קרש חיתוך ובסכין הנועדו רק לעוף, וקרש חיתוך ובסכין הנועדו רק לבשר. הכי נוח להשתמש בצבעים שונים של הסכין וקרש החיתוך לכל מוצר.
- אסור לעבוד עם אותו קרש חיתוך ואותו סכין שהשתמשנו בטיפול בעוף/בשר, עם מוצרים אחרים בלי לשטוף בצורה יסודית את הקרש והסכין, וכמובן יש לשטוף היטב את הידיים.
- מכיוון שמזון גולמי מן החי עלול להכיל חיידקים פתוגניים (מחוללי מחלות וזיהומים), בעת פציעה בזמן הטיפול בהם יש לשטוף ולחטא היטב את מקום הפציעה. כמו כן אסור לטפל במוצרים כאשר סובלים משלשולים או אם יש על הידיים פצעים מוגלתיים.
- ביצים:
- אפשר להשתמש בביצים רק אחרי טיפול של מעל 65 מעלות.
- ביצים שבושלו ולא נאכלו יש להחזיר למקרר. יש להימנע ממגע בין ביצים שבשלו לאלה שלא בושלו.
- מאכלים המכילים ביצים שלא עברו בישול יש לאחסן במקרר עד לשימוש (מיונז, מוס, קרמים).
- יש לאחסן הביצים רק במקרר ולהוציא סמוך לשימוש בהם. "
כל זאת נועד למנוע העברת מחלות והרעלות -ממזון מן החי אל הצרכן.
כל ספק שעבר ביקורת מקבל את חתימת השירות הווטרינרי על גביי תעודת משלוח ו/או חשבונית ורק כך יתקבל ע"י בעלי עסקים בעיר.
בביקורות השגרתיות בעסקים נבדק בין השאר גם התיעוד הווטרינרי המעיד על ביצוע בדיקות המשנה.