סיפורי מייסדים - רכטשפנר קלרה ואברהם - 1939
נושא: סיפורי מייסדים - 1939- 1933
סיפורי מייסדים – רכטשפנר קלרה ואברהם
(כפי שנמסר על ידי בנם צבי בר לב)
בשנת 1939 נוסד בקרית מוצקין ברחוב הראשי דאז רחוב השופטים 3844, אחד מ"מוסדות התרבות והבילוי" הידועים והמבוקשים, בית הקפה "קלוב" רכטשפנר.
בית הקפה נוסד ע"י זוג יוצאי גרמניה, "יקים", שעד לפטירתם וכמעט כמקובל אצל בני עדה זו, לא הצליחו ללמוד את השפה העברית, וניהלו את חייהם בגרמנית. אני הייתי בנם יחידם.
מאחר ובבית הקפה התקיימו פעילויות שמעבר לבית קפה רגיל, זכה לכינוי ה"קלוב" (המועדון). היה זה מקום מפגש לכל סוגי ה"בליינים".
נמצא שם מקום לסתם חובבי קפה (או תה) ועוגות פירות מוקצפות בטעם גרמניה, מסעדה בה הגישו ארוחות רגילות, מועדון ובו שולחנות ערוכים למשחקי קלפים, שח-מט ואחרים, לא נפקד כמובן מקומה של רחבת הריקודים בה רקדו ריקודים "סלונים" (שלא היו כל כך "מקובלים" בקרב יוצאי תנועות הנוער, אך עשו זאת בהחבא), לצלילי מוסיקה מתקליטים או תזמורת קטנה.
לעיתים די מזומנות נערכו בבית הקפה גם ערבי בידור בהם הופיעו אמנים שהגיעו מכל רחבי הארץ ונתנו הופעה חיה, כמו כן התקיימו תערוכות אמנים בני הקריה או מחוצה לה שהגיעו במיוחד להציג את עבודותיהם.
בעיקר היה זה מקום למפגשים רומנטיים בין רווקי ורווקות הקריה, אם בפגישות מתוכננות או באקראי, כשפינות הגן הצדדיות מספקות הסוואה טובה לכל הנעשה. תוצאות אותן "הרפתקאות רומנטיות" הסתיימו לא אחת בחתונה. מאחר והמועדון לא היה בדיוק "כשר", בעיקר משום שפעל בשבת החל משעות הצהריים, פסק הרב פוגלמן הרב הראשי של הקריה, כי את החופה יש לערוך ברחבה שממול למועדון בשדרה, ורק אחר כך יוכלו המוזמנים לחגוג בתוך המועדון.
בתקופה מסוימת כאשר בית הספר אחדות שימש כאכסניה לאימונים ופעילויות של ארגון ההגנה בקרית מוצקין, נהגו רבים מהמתאמנים להתנפש בין אימון לאימון על כוס קפה בבית הקפה או לסעוד את ליבם במסעדה.
מועדון "רוטרי" של הקריות, התארח גם הוא תקופה ארוכה בבית הקפה וקיים שם את ההתכנסויות החודשיות, עד שעבר למועדון חדש מול קולנוע אורות. אבל, על המאכלים, המעדנים והעוגות של אמא רכטשפנר לא ויתרו, ואלה הוגשו להם על ידה במועדון החדש.
בתקופת המנדט הבריטי ומלחמת העולם השניה, הוקמו בסביבת הקריה מחנות צבא גדולים וברחובות הקריה הסתובבו חיילים בריטים רבים ובעיקר קצינים, שהיו מאורחי בית הקפה הקבועים. אותה תקופה היתה תקופת הפריחה של בתי קפה ומסעדות בקריה. היו אז קפה "פינתי שטראוס" ליד בית הספר אחדות, קפה "דוכס" בכניסה לקריה ליד כביש חיפה עכו, קפה "הרצברג" ליד פסי הרכבת, ומקום נוסף באמצע רחוב גושן שנהרס בקטטה בין חיילים בריטים לפולנים בגלל "בחורה" שסרבה לרקוד עם אחד מהם.
עוגות טובות התחילו לאפות גם במאפיית וולטש ליד בית ספר אחדות.
אין ספק כי בתחום הזה השתפרה הקריה רבות מאז אותה תקופה, ואני מקווה כי תמשיך להשתפר.