נושא: סיפורי מייסדים - 1939- 1933

סיפורי מייסדים – קנדל אידה ופיליפ (אפריים)
(כפי שהועבר ע"י בנם ברוך נריה קנדל)

הוריי פיליפ (אפרים) קנדל ואידה לבית זיילנגוט, עלו ארצה בשנת 1938 מהעיר קוטבוס שבמזרח גרמניה. היה זה רק לאחר שהצליחו לקבל סרטיפיקט משלטונות המנדט הבריטי בארץ ישראל. בדיעבד, הצליחו בדרך זו להימלט מגרמניה הנאצית ומאיימי השואה.
את דרכם ארצה הם עושים באנייה המגיעה לנמל חיפה, פלסטינה א"י.
בעת עלייתם ארצה היו השניים כבר נשואים והורים לאחותי אסתר הבכורה, שהייתה אז כבת שלוש שנים.

לאחר שהות קצרה בחיפה, מחליטים הוריי לעבור להתגורר בקריית-מוצקין, כאן הם שוכרים לעצמם דירה צנועה ברח' הרב קוק 19, בקרבה פיסית לבני חלק אחר של המשפחה שהתגוררו אז בקריית ביאליק הסמוכה.

אחיותיו הנשואות של אבי ובני משפחותיהן, מצליחות גם הן להימלט ממש ברגע האחרון מגרמניה, עולות ארצה וגם הן מתיישבות בסמוך, בקרית שטנד. כך למעשה, מצליחה משפחת קנדל העניפה להינצל מהשמדה בידי הנאצים.

בשנת 1940 נולדתי אני בנם הצעיר ברוך, בקרית מוצקין. אימי שנהגה להתכתב בקביעות עם הוריה שנותרו מאחור בפולין, מספיקה עדיין להודיע להם במכתב על הולדת הנכד הנוסף.
בניגוד למשפחת קנדל, לא איתרע מזלה של משפחת אימי, זיילנגוט, הוריה, שתי אחיותיה ושני אחיה, בני משפחותיהם וילדיהם שהתגוררו אז בעיירה בזסקו בחבל גליציה שבפולין, נספו כולם בשואה.

המעבר מהחיים בגרמניה ומעסקי היינות של המשפחה בעיר קוטבוס, לקריה הצעירה ולתנאי חוסר העבודה, היו קשים. כספי החסכונות שהביאו איתם ארצה החלו אוזלים אט אט. פה ושם מצליח אבי לקבל כמה ימי עבודה בעבודות מזדמנות כמו סלילת כבישים בצפון.
לאחר מכן, מאחר והיה בעל רכב פרטי משלו בגרמניה, מטבע הדברים היה גם בעל רישיון נהיגה ומתחיל לעבוד כנהג. תחילה בתקופת המנדט כנהג שכיר, אך לאחר קום המדינה, הוא לווה 500 לירות וקונה טנדר מעודפי הצבא הבריטי. עם הטנדר הזה הוא מתחיל בעסקי הובלה באזור.
המקביל, אימי נרתמת אף היא לעזור בפרנסת המשפחה, ומוצאת עבודה כטבחית במסעדה במפרץ, אך לזמן קצר בלבד.

מבחינה חברתית, היה זה די קל יחסית להוריי ולנו להתערות בחברת המהגרים ב"עיירה" הקטנה קרית מוצקין. מרבית תושביה באותה עת היו עולים שהגיעו מארצות מרכז אירופה. המשפחה עוברת בקריה את תקופת המנדט, הפרעות והמרד הערבי של סוף שנות ה30, מלחמת העצמאות, הקמת המדינה, תקופת הצנע, תקופת גלי העלייה הגדולים, גידול הילדים וחינוכם.

אנו ילדי המשפחה, אסתר וברוך, עשינו דרך די דומה בקריה, החל מימי הגן, דרך ביה"ס היסודי אחדות וכלה בביה"ס התיכון המקומי לוינהרץ.
אסתר מסיימת את לימודיה בסמינר למורים ומתגייסת לצה"ל כמדריכת חינוך שדה. נישאת לדוד צייכנר ולאחר זמן קצר עוברת לגור בקריית ביאליק, שם היא עבדה כמורה וגידלה את ארבעת ילדיה.

אני ברוך, לאחר שירות בצה"ל, מסיים לימודי תואר ראשון ושני באוניברסיטאות ירושלים ות"א. נישא לריקי בן יעקב, עובר לגור בנתניה, עובד בייעוץ ניהולי ועסקי ומגדל שלושה ילדים.

אבי פיליפ קנדל נפטר בשנת 1962 כשהוא בן 61, אידה אימי נפטרה בשנת 1979 כשהיא בת 74.
אחותי אסתר נפטרה בשנת 2001 כשהיא בת 66.