סיפורי מייסדים - טפליצקי שושנה ומאיר - 1934
נושא: סיפורי מייסדים - 1939- 1933
סיפורי מייסדים – טפליצקי שושנה ומאיר
(כפי שהועבר ע"י בתם)
הורי מאיר ושושנה טפליצקי היו בין המייסדים הראשונים של קרית מוצקין עוד בשנת 1934, את ביתם בנו ברחוב השופטים 74 ב1935.
אחד מהסיפורים הזכורים לי מפי מהורי, מספר כי בתקופה הראשונה, בה נבנה הבית, כאשר סבי וסבתי היו מגיעים לביקור מחיפה באוטובוס, שנסע רק לאורך כביש עכו חיפה, בכניסה למוצקין ירדו מהאוטובוס והיו צועקים להורי מהכביש שיבואו לקחתם. מאחר ובתים רבים לא היו אז בשכונה, "קריאותיהם" נשמעו היטב בכל הסביבה, וכך ידעו הורי שהגיעו ויש צורך לבא לקחתם.
לאחר שהבית נבנה נכנסו לגור בו גם שאר בני המשפחה. אחי ישראל שהגיע לכן כילד, היה בין הילדים ששתלו את שתילי האקליפטוס הראשונים בחורש ליד פסי הרכבת.
לימים גם סבי וסבתי לבית משפחת בן דב, הגיעו לגור בקרית מוצקין בביתם ברחוב השופטים 7.
אחד מהזכרונות הבולטים שלי כילדה בקרית מוצקין, היתה תקופת ההפצצות מהאוויר בתקופת מלחמת העולם השניה. אני זוכרת שבעוד אימי ככל שאר האמהות האחרות, שהיו מלאות דאגה ומתרוצצות לאסוף אותנו מהרחוב ולהעביר אותנו למקלטים בבתים או בחצרות, אנחנו הילדים ממשפחת עפרוני, תורג'מן, לנקה, לוטרשטיין וכמובן טפליצקי, היינו די שמחים למראה המטוסים המתקרבים, שמחנו לקראת החוויה וכנראה שכילדים לא כל כך הבנו אז את גודל הסכנה.
אחרי ההפצצות, אני זוכרת את טיולי השבת של חבורת הילדים לאזור בית הכנסת הגדול, המקום בו נפלה הפצצה שלא התפוצצה, מתוך סקרנות וגם להעלאת זכרונות וחוויות.
אני גם זוכרת את הגן של הגננת מרים ברחוב הרב קוק, את הגן של הגננת חיה ברחוב ברק, וכמובן את חגיגות ט"ו בשבט היפהפיות שנערכו בבית הספר.
בתקופה שלאחר מלחמת העולם השניה, המצב הכלכלי בארץ כולה ובקרית מוצקין בפרט, היה מאוד קשה ולהורי לא נמצאה עבודה, משום כך נאלצו הורי למכור את הבית, ולהעתיק את מגוריהם לחיפה לדירה שכורה, בחיפוש אחר מקום עבודה ומקור פרנסה למשפחה.
לאחר כמה שנים משהוטב מעט המצב, חזרה המשפחה לקרית מוצקין לרחוב רנ"ס 12. כאן החליט אבא להקים רפת, בחצר הבית, ממנה התפרנסה המשפחה.
אחי עמנואל (מוניק), היה רוכב על אופניו לאורך רחובות הקריה עד למחלבה בכפר ביאליק, כשמצידי האופניים היו תלויים כדי החלב.
דודי יעקב בן דב, עסק בחלוקת קרח, ואני זוכרת את צלצולי הפעמון המיוחדים, בעזרתם נהג להודיע על הגעת הקרח וקרא לתושבים להגיע ולקנות קרח.